tiistai 7. elokuuta 2012

Jamie Oliver kokkaushaaste: Broileria maitokylvyssä ja Suussa sulava sitruunavanukas

Jatketaanpa jälleen kokkaushaasteen parissa! Tämä broileri-ohje ei onnistunut lainkaan toteutukseltaan. Tai no, maku oli oikein hyvä, mutta ulkonäkö ei lähellekään sitä mitä kirjassa on. Liemi joutui lähinnä siis hukkaan, mutta itse liha oli aivan käyttökelpoista ja maukasta. Vanukas-ohje sen sijaan on aivan mahtava ja jää kyllä repertuaariini! Molemmat ohjeet ovat kirjasta Alastoman Kokin Onnenpäivät.

Broileria maitokylvyssä s. 183
(4 annosta)


1,5 kilon luomubroileri tai patakana (tai 4 broilerinkoipea)
suolaa ja vastarouhittua mustapippuria
120 g voita
oliiviöljyä
puolikas kanelitangosta
1 kunnon kourallinen tuoreita salvianlehtiä
2 sitruunan kuoret
10 valkosipulinkynttä kuorineen
6 dl maitoa

Pane uuni kuumenemaan 190 asteeseen (itse laitoin sen 200'). Ota esille sellainen pata, johon broileri mahtuu. Mausta lintu reilusti joka puolelta suolalla ja pippurilla. Kuumenna padasssa voita ja hieman oliiviöljyä. Ruskista broileri joka puolelta kauniin kullanruskeaksi. Ota pata levyltä ja poimi tipu hetkeksi lautaselle. Kaada padasta pois ylimääräinen rasva. Padan pohjaan jää maukas, tahmea töhnä, joka antaa ruoalle makean, karamellimaisen maun kypsymisen aikana.

Nosta broileri takaisin pataan, lisää loput aineet ja työnnä pata uuniin. Anna broilerin kypsyä vähintään tunti, patakanan puolitoista (koipia paistoin suurinpiirtein ohjeen mukaan). Kylvetä kypsyvää lintua padassa olevalla liemellä aina, kun muistat. Sitruunankuoret saostavat maidon fantastiseksi kastikkeeksi.

Leikkaa linnusta parhaat palat ja tasaa ne ruokailijoille. Lusikoi kostukkeeksi reippaasti kastiketta ja sen sattumia. Tarjoa höyrytetyn pinaatin tai muiden vihreiden kasvisten sekä perunamuusin kera.

Suussa sulava sitruunavanukas s. 284
(4 annosta)


55 g voita
115 g (noin 1,5 dl) sokeria + ripaus vaniljasokeria
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
2 suurta munaa (erottele keltuaiset valkuaisista)
55 g (1 dl) vehnäjauhoja + 2 tl leivinjauhetta
3 dl maitoa

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vaahdota voi, sokeri ja sitruunankuoriraaste kulhossa. Vatkaa keltuaiset yksitellen joukkoon. Lisää jauho-leivinjauheseos ja sekoita. Kaada taikinaan sitten vähitellen maito ja 3 rkl sitruunamehua. Sekoittele koko ajan.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi eri kulhossa. Lisää vaahto varovasti nostellen taikinaan. Hellästi, muuten ilmakuplat karkaavat! Kaada seos voideltuun uunivuokaan, nosta se uunipannuun tai toiseen, isompaan uunivuokaan. Kaada uunipannuun sen verran vettä, että se ylettyy kolmasosan korkeudelle vuoan reunasta. Anna vanukkaan kypsyä vesihauteessa noin 45 minuuttia eli kunnes pinta on hyytynyt, mutta vielä kimmoisa ja kauniin värinen.

Herkkua!!

Ja sitten loppuun vielä kokkaus-apulainen, Neiti Näppärä:



4 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Neiti Näppärä :-D Jolla on syötävän suloinen masu! Syötävältä kuulostaa ja näyttää tuo sitruunajuttukin. Pakko kokeilla!

Elina kirjoitti...

Kokeile ihmeessä! Näppärän massu on hyvä pusuteltava myös :)

Myrsky ja Minna kirjoitti...

Britit taitavat rakastaa noita vanukkaita, minulle on jäänyt semmoinen käsitys.

Elina kirjoitti...

Niin minäkin olen antanut itseni ymmärtää! Ainakin joulu-vanukas taitaa olla suosiossaan, samoin kyllä kaikki muutkin.

Ja mikäs siinä, hyvää oli tämäkin!